Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Chińskie przyprawy wzbogacą smak Twoich dań — stawiamy na kuchnię wschodnią!

Wyjątkowa i wyrazista, nietuzinkowa i charakterystyczna — taka jest chińska kuchnia! Przygotowując azjatyckie przysmaki, nie można pominąć przypraw, które kształtują każde danie. Kojarzymy słodko-słone sosy, słynny pikantny posmak czy aromat unoszący się znad wywarów. Jak sprawić, by przygotowywane posiłki wyrażały prawdziwe Chiny? Z pomocą przychodzą chińskie przyprawy, które oddadzą charakter Azji. Poznaj je wszystkie!

Azjatyckie smaki a chińskie przyprawy

Każdy, kto spojrzy na mapę świata, zgodnie stwierdzi, że Chiny nie są małym krajem. Azja jest na tyle obszerna, że na przestrzeni lat wykształciła kilka odmian kompozycji żywieniowych. Konkretne smaki i zwyczaje dominują w zależności od regionu, w jakim się znajdujemy. Możemy wyróżnić więc kuchnię syczuańską, kantońską, pekińską czy szanghajską. To czołowe i najbardziej popularne nurty, które bazują na pięciu fundamentalnych smakach. Jednocześnie smaki te są obecne w całych Chinach — słodki, kwaśny, gorzki, słony i cierpki. Powyższe kompozycje są umiejętnie mieszane, wraz z ich proporcjami. Kluczem jest zachowanie równowagi pomiędzy nimi, by dania były odpowiednio wyważone. 

Chińszczyzna w pigułce, czyli chińskie przyprawy, które kształtują dania

Szukasz inspiracji, które pokażą Ci, jak zacząć przygodę z azjatycką kuchnią? Które chińskie przyprawy stanowią bazę do tworzenia popularnych dań? Składnikiem, który nadaje wyjątkowy wyraz potrawom, jest imbir. To roślinne kłącze ma pikantny, korzenny smak, który jest bardzo orzeźwiający. Na liście znajduje się również anyż gwiaździsty, który nadaje lekko słodki posmak daniom. Pieprz syczuański ma ostrą, cytrusową nutę, a czarnuszka — jednocześnie palącą i słodkawą. Wśród typowo chińskich przypraw znajdziesz też trawę cytrynową, papryczkę chili, kolendrę, gorczycę czy kumin.

Efekty prac, czyli potrawy z wykorzystaniem chińskich przypraw

Każde azjatyckie danie to różnorodność smaków i bogactwo aromatów. Chińczycy lubują się w warzywach i szczodrze przyprawiają swoje potrawy. Jak wykorzystać chińskie przyprawy, by potrawa odzwierciedlała tamtejszą kuchnię? Z ich udziałem powstaną wytrawne buliony i zupy, a także mięso w sosie, pierożki czy makaron. Korzenne i orientalne przyprawy idealnie odnajdą się w daniach mięsnych. Chińskie przyprawy tworzą między innymi kurczaka gong bao czy kaczkę po pekińsku. Tworzą też marynatę do warzyw, słynne pierożki wonton czy dania na bazie ryżu.