Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Jakie przyprawy do ryby? Sprawdzone porady!

Ryby po grecku, zupa rybna czy też inne dania to niezwykle wdzięczne potrawy. Choć wiele osób ma z nimi negatywne wspomnienia, to są one spowodowane tylko kulinarnymi wpadkami. Dlaczego tak się dzieje? Smak ryby łatwo zepsuć. Czy to przez niewłaściwą obróbkę termiczną, zły dobór dodatków, ale zdecydowanie najczęściej źle dobieramy marynatę.Więc jakie przyprawy do ryby powinniśmy dodawać? Odpowiedź nie jest prosta, a do całego zagadnienia wypada podejść systemowo.

Ryba rybie nierówna

Zacznijmy od tego, że każda ryba ma zupełnie inne mięso. Może się różnić strukturą, kruchością, smakiem, a nawet kolorem. Jak pewnie się, idzie za tym niemal nieograniczona paleta smaków. Zwykle dzielimy je na tłuste, chude i półtłuste, czasem do tego podziału dodaje się także owoce morza. W zależności od tego, co chcemy przyrządzić, to tak powinniśmy dobrać przyprawy do ryby. Zanim jednak dojdziemy do szczegółów przyprawiania, należy przyjąć jedną, nadrzędną zasadę. Bez względu, nad jaką rybą pracujemy, musimy skupić się, żeby nie przesadzić z dressingiem. Smaku ryby po prostu nie możemy zagłuszyć.

Przyprawiamy tradycyjnie

Z przypraw do ryby, jakie zwykle, powinny nam wystarczyć wyróżniamy trzy podstawowe - sól, pieprz i kilka kropel soku z cytryny. Nie bez powodu najlepsi szefowie kuchni bazują na tym złotym trio. Dokładnie te dodatki pozwalają wydobyć najlepsze walory smakowe i zapachowe z każdej ryby. Podkreślają jej delikatność, pozwalają swobodnie unosić się woni świeżego, pieczonego rybiego mięsa. 

Co najważniejsze mitem jest to, że rybie mięso często śmierdzi mułem albo wodorostami. Zwykle dzieje się tak z tanimi wersjami, które przechowywane są w marketowych chłodniach obok innych produktów. Rybie mięso jest na tyle delikatne, że łatwo przejmuje obce aromaty i to zwykle psuje nam całą zabawę podczas gotowania.

Jakie przyprawy do ryby? Spróbuj ziół!

Jeżeli już koniecznie chcemy wprowadzić do naszej rybnej potrawy odrobinę finezji, powinniśmy sięgnąć po przyprawy ziołowe. Estragon i kolendra doskonale łączą się z niemal wszystkimi rodzajami ryb - słodko i słonowodnymi. Możemy taką zieleninę stosować niemal zawsze, aczkolwiek w rozsądnych ilościach. Do ryb tłustych polecamy rozmaryn i majeranek, a chude miasto doskonale współgra z dobrze znanymi koperkiem i oregano. Jeśli zupełnie przypadkiem wpadną nam w ręce inne owoce morza, to z czystym sumieniem możemy doprawić je wyżej wspomnianym estragonem. Oczywiście, pamiętajmy o soli i pieprzu i soku z cytryny. Doskonale uzupełnią smak i zapach ziół.