Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Kurkuma- Złote zdrowie

KURKUMA


Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie  Dalekiego Wschodu. Kurkuma jest substancją o wielu zastosowaniach - a to zarówno dzięki jej aromatowi, jak i charakterystycznej barwie. Wielu smakoszy kuchni azjatyckiej nie wyobraża sobie dań bez dodatku tej przyprawy. Jednak nie tylko walory smakowe wzbudzają zainteresowanie kurkumą.

1. Pozyskiwanie kurkumy


Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny o nazwie ostryż długi. Roślina ta pochodzi z rodziny imbirowatych ,występuje na terenie Indii oraz wielu innych krajów o klimacie tropikalnym. Kłącze ostryżu długiego jest surowcem farmaceutycznym, czyli wykorzystuje się go leczniczo. Kurkuma a dokładnie kurkumina- substancja chemiczna, która odpowiada za drogocenne właściwości, które przypisuje się kurkumie. Kurkumina stanowi 2- 5 % kurkumy. Kurkumina słabo się wchłania z przewodu pokarmowego, dlatego dzienne jej spożycie należy ograniczyć do 3 mg/kg masy ciała.


2. Właściwości kurkumy


Kurkuma korzystnie wpływa na organizm. Kurkumina ma działanie przeciwzapalne, co może ograniczyć występowanie chorób nowotworowych, otyłości, miażdżycy. Kurkumina zawarta w kurkumie neutralizuje wolne rodniki z organizmu, czyli działa antyoksydacyjnie. Zawarte w kurkumie substancje odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, to pozwala na zatrzymanie lub spowolnienie chorób układu nerwowego tj. choroba Alzheimera, depresji, zaburzeń osobowości. Kurkuma pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Kurkuma ma także działanie antybakteryjne i rozkurczające, dlatego kurkuma jest polecana dla osób z problemami trawiennymi. Kurkuma pozytywnie wpływa na wzrok i wspomaga leczenie jaskry i zapalenia spojówek oraz zespołu suchego oka. Kurkuma obniża poziom cukru we krwi oraz złego cholesterolu. Kurkuma znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Z kurkumy pozyskiwany jest barwnik do kosmetyków kolorowych. Z kurkumy wytłacza się olejki, które są składnikami perfum.

3. Kurkuma- jak stosować?


Można zaparzać ją pokrojoną na plasterki do picia, zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Stosuje się ją do dań- kurkuma w proszku. Kurkumę w kawałku dodaje się do gotowania pełnych ziaren zbóż, zup, sosów, mięsa. Szczególnie dobrze pasuje do potraw z brązowym ryżem, zupy z soczewicy i zapiekanego kala ora. Wyciśnięty sok można dodawać do jogurtu, koktajli i eksperymentować z kurkumą w kuchni, żeby czerpać korzyści z jej leczniczych właściwości. Warto stosować ją zarówno do gotowania jak i w postaci surowej – soku, ponieważ jej właściwości wtedy się wzajemnie uzupełniają. Gotowana lepiej chroni DNA naszych komórek przed uszkodzeniami, a surowa ma lepsze działanie przeciwzapalne.

4. Kurkuma- przeciwskazania


Kurkumy nie mogą spożywać kobiety w ciąży, gdyż kurkuma pobudza pracę macicy i to doprowadza do skurczy, a w najgorszym przypadku do poronienia. Kurkuma przeciwskazana jest u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe oraz leczące się na kamicę żółciową nie powinny stosować kurkumy bez zgody lekarza. Co prawda udowodniono terapeutyczną rolę kurkumy w schorzeniach układu krwionośnego i trawiennego, jednak w niektórych przypadkach może ona nasilić objawy choroby.

5. Kurkuma- gdzie kupić?


Kurkumę można kupić w każdym markecie w postaci przyprawy- kurkuma mielona. Jednak najlepszej jakości kurkumę w różnych postaciach można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Kurkumę plastry, kurkumę kłącze i kurkumę mieloną kupicie Państwo w naszym sklepie www.zdrowszezycie.pl