Mak niebieski - właściwości i zastosowanie w kuchni jako przysmak kulinarny
Mak niebieski - produkt o wielu zdrowotnych właściwościach, wykorzystywany w kuchni jako przysmak kulinarny.
Mak niebieski - produkt bogaty w wiele wartości zdrowotnych, wykorzystywany już w starożytności w postaci leku, który stanowił bazę leków uspokajających i odżywczych.
Mak niebieski to odmiana maku, po który najchętniej sięgają Polacy. Głównie ze względu na niespotykaną ciemnoniebieską barwę i nieco słodszy smak.
Ziarna maku pozyskiwane są z kwiatów maku lekarskiego, gdzie swoje główne zastosowanie znajdują w kuchni do przygotowania słodkich potraw, głównie wypieków.
Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijny stół w postaci ciast, rolad makowych, czy makiełek.
Mak niebieski swoje zastosowanie znajdzie także do przyozdobienia potraw z makaronem, dań warzywnych czy sałatek.
Mak niebieski bogaty jest w dużą zwartość wapnia, magnezu, żelaza, błonnik czy potasu. Z maku niebieskiego pozyskuje się także olej makowy.
Olej makowy wspiera pracę nerek i wątroby, działa łagodząco i gojąco na rany. Jest to zasługa kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego.
Kolejną wartością maku niebieskiego jest korzystny wpływ na układ kostny, następnie niweluje skurcze mięśni i co ważne obniża poziom cholesterolu we krwi i wspiera prawidłową pracę jelit. Codzienne włączenie do diety człowieka maku dostarczy wielu niezbędnych substancji odżywczych.
Warto jednak pamiętać aby mak spożywać w odpowiednich ilościach. Jego przesadne zastosowanie może mieć także skutki uboczne.
Co można przygotować z maku ?
Ciekawostką będzie biszkopt makowy !
Jak przygotować ?
Składniki:
- 200g maku niebieskiego
- 6 jaj
- 200 g cukru
- 3 łyżki kaszki manny
- odrobina proszku do pieczenia i soli
Rozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrem, zaś w osobnym naczyniu do maku niebieskiego dodajemy kaszkę manną a następnie odrobinę proszku do pieczenia.
Całość łączymy a białka ubijamy na sztywną piane, następnie delikatnie całość przekładamy do masy makowej.
Całość przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem tortownicy.
Przygotowana masę wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy ok 35 do 40 minut.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i możemy wykorzystać taki biszkopt na wiele sposobów.
Możemy przełożyć ulubionym kremem, dodając bakali i owoców.
Smacznego !