Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Zacznij używać kurkumy w kuchni i dowiedz się jak stosować ją leczniczo!

Wszyscy eksperci są zgodni co do tego, że owoce, warzywa i przyprawy mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Jednym z dodatków spożywczych, który może pozytywnie oddziaływać na twoje zdrowie jest kurkuma. Jak stosować ją leczniczo? W jaki sposób wykorzystać jej właściwości prozdrowotne? Podpowiadamy!

Dodawaj ją do dań

Przygotowujesz potrawy kuchni azjatyckiej? Na pewno znasz przyprawę o nazwie kurkuma. Jak stosować ją leczniczo? Co zrobić, by połączyć jej walory smakowe i prozdrowotne właściwości? Najprostszy sposób polega na dodawaniu kurkumy do różnych dań. Idealnie pasuje ona nie tylko do wspomnianej już kuchni azjatyckiej. Świetnie sprawdzi się także jako przyprawa do mięs, ryb oraz dodatek do wszelkiego rodzaju sosów i sałatek. Pamiętaj, by spożywać ją regularnie, dlatego staraj się codziennie dodawać kurkumę do przynajmniej jednego dania.

Spróbuj zrobić sok z kurkumy

Czy wiesz, że korzeń, to jedna z postaci, w jakiej występuje kurkuma? Jak stosować ją leczniczo? Wystarczy, że posiadasz tarkę do warzyw lub wyciskarkę wolnoobrotową. Dzięki tym urządzeniom możesz przygotować sok. Pamiętaj, że smak kurkumy jest dosyć specyficzny dlatego warto połączyć ją z jabłkiem lub marchewką i w ten sposób stworzyć prawdziwą witaminową bombę. Taki napój możesz wypić jako dodatek do jakiegoś posiłku lub zabrać ze sobą do pracy i delektować się nim przez cały dzień.

Przyrządź zdrowy napar

Zastanawiasz się co można zrobić z kurkumy? Jak stosować ją leczniczo? Przyrządź zdrowy napar. Doskonale sprawdzi się on zwłaszcza w sezonie grypowym. Pomoże ci wzmocnić odporność i rozgrzać organizm od środka. Jak przygotować taki napój? Odkrój plasterek korzenia kurkumy i zalej go wrzątkiem. Możesz także wsypać trochę sproszkowanej przyprawy do gorącej wody, a następnie dobrze ją rozmieszać. To doskonały, bardzo prosty, a jednocześnie szybki sposób, by przyrządzić zdrowy napój. Warto przelać go do kubka termicznego, wtedy zachowa ciepło na dłużej.

Wypróbuj zupy z dodatkiem kurkumy

Przyprawa, która daje olbrzymie możliwości to oczywiście kurkuma! Jak stosować ją leczniczo? Świetnym pomysłem jest dodawanie jej do zup. Możesz dosypywać ją do zupy dyniowej, brokułowej, czy pomidorowej. Pamiętaj, że kurkuma to składnik spożywczy, który może przynieść dobroczynne skutki dla twojego organizmu. Z tego powodu warto dodawać, chociaż niewielką szczyptę do każdej potrawy. Dzięki temu nie tylko możesz pozytywnie wpłynąć na kondycję swojego ciała, ale także poszerzyć kulinarne horyzonty! Smacznego!