Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij
 Kurkuma plastry 100g zoom

Kurkuma plastry 100g


6,30 zł
Brutto
Kurkuma jedna z najzdrowszych przypraw świata, przypomina nieco imbir: to bulwiaste kłącze o szorstkiej skórce o jasnożółtej barwie. Charakteryzuje się wyrazistym, ostro-korzenno-gorzkawym smakiem i aromatem. Doskonale wzbogaci smak mięs, sosów czy dań jednogarnkowych. Można je również wykorzystać jako dodatek do zdrowych koktajli czy też do przyrządzenia tradycyjnego napoju zwanego złotym mlekiem.

gotowanieSZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI
dania_miesneIDEALNA PRZYPRAWA DO DAŃ MIĘSNYCH
naparDOSKONAŁY SKŁADNIK NAPARU
Ilość

  • Bezpieczeństwo zakupów Bezpieczeństwo zakupów
  • Ekspresowa dostawa Ekspresowa dostawa
  • Czas na zwrot 14 dni Czas na zwrot 14 dni

KURKUMA PLASTRY



Poznaj pochodzenie kurkumy:



Kurkuma zakorzeniła i zapoczątkowała w Azji, tam nazywana jest również ostryżem. Dziś znana jest w każdym zakątku świata. Używana głównie w kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Nie wyobrażamy sobie dań nawet w kuchni polskiej bez dodatku tej aromatycznej przyprawy Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma jest substancją o wielu zastosowaniach - a to zarówno dzięki jej aromatowi, jak i charakterystycznej barwie. Wielu smakoszy kuchni azjatyckiej nie wyobraża sobie dań bez dodatku tej przyprawy. Jednak nie tylko walory smakowe wzbudzają zainteresowanie kurkumą.


Pozyskiwanie kurkumy


Kurkuma pozyskiwana jest z rośliny o nazwie ostryż długi. Roślina ta pochodzi z rodziny imbirowatych ,występuje na terenie Indii oraz wielu innych krajów o klimacie tropikalnym. Kłącze ostryżu długiego jest surowcem farmaceutycznym, czyli wykorzystuje się go leczniczo. Kurkuma a dokładnie kurkumina- substancja chemiczna, która odpowiada za drogocenne właściwości, które przypisuje się kurkumie. Kurkumina stanowi 2- 5 % kurkumy. Kurkumina słabo się wchłania z przewodu pokarmowego, dlatego dzienne jej spożycie należy ograniczyć do 3 mg/kg masy ciała.



Jakie są właściwości kurkumy ?


Kurkuma korzystnie wpływa na organizm. Kurkumina ma działanie przeciwzapalne, co może ograniczyć występowanie chorób nowotworowych, otyłości, miażdżycy. Kurkumina zawarta w kurkumie neutralizuje wolne rodniki z organizmu, czyli działa antyoksydacyjnie. Zawarte w kurkumie substancje odpowiadają za pobudzanie komórek mózgowych, to pozwala na zatrzymanie lub spowolnienie chorób układu nerwowego tj. choroba Alzheimera, depresji, zaburzeń osobowości. Kurkuma pobudza wydzielanie żółci, gastryny, sekretyny i enzymów trzustkowych. Kurkuma ma także działanie antybakteryjne i rozkurczające, dlatego kurkuma jest polecana dla osób z problemami trawiennymi. Kurkuma pozytywnie wpływa na wzrok i wspomaga leczenie jaskry i zapalenia spojówek oraz zespołu suchego oka. Kurkuma obniża poziom cukru we krwi oraz złego cholesterolu. Kurkuma znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Z kurkumy pozyskiwany jest barwnik do kosmetyków kolorowych. Z kurkumy wytłacza się olejki, które są składnikami perfum.


Kurkuma - jak stosować, do czego jej używać ?


Można zaparzać ją pokrojoną na plasterki do picia, zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Stosuje się ją do dań- kurkuma w proszku. Kurkumę w kawałku dodaje się do gotowania pełnych ziaren zbóż, zup, sosów, mięsa. Szczególnie dobrze pasuje do potraw z brązowym ryżem, zupy z soczewicy i zapiekanego kala ora. Wyciśnięty sok można dodawać do jogurtu, koktajli i eksperymentować z kurkumą w kuchni, żeby czerpać korzyści z jej leczniczych właściwości. Warto stosować ją zarówno do gotowania jak i w postaci surowej – soku, ponieważ jej właściwości wtedy się wzajemnie uzupełniają. Gotowana lepiej chroni DNA naszych komórek przed uszkodzeniami, a surowa ma lepsze działanie przeciwzapalne.

Kurkuma - poznaj przeciwskazania


Kurkumy nie mogą spożywać kobiety w ciąży, gdyż kurkuma pobudza pracę macicy i to doprowadza do skurczy, a w najgorszym przypadku do poronienia. Kurkuma przeciwskazana jest u osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe oraz leczące się na kamicę żółciową nie powinny stosować kurkumy bez zgody lekarza. Co prawda udowodniono terapeutyczną rolę kurkumy w schorzeniach układu krwionośnego i trawiennego, jednak w niektórych przypadkach może ona nasilić objawy choroby.

Skład towaru:
100% kurkuma plastry.
Kraj pochodzenia:
India



Uwaga! Dotyczy daty ważności!

Wszystkie produkty są wysyłane z najświeższej dostawy. W przypadku kiedy na stronie jest przedstawiona data ważności krótsza niż 6 miesięcy prosimy nie sugerować się tą informacją. Dbamy o to, aby produkty były świeże dlatego też gwarantujemy długie daty przydatności.

2-0024-06-2

Opis

Waga (g)
100

Specyficzne kody

Jak pakujemy produkty?

Wszystkie produkty pakujemy w stojące opakowania typu doypack, które można swobodnie otwierać i zamykać wielokrotnie

Świeżość to podstawa!

Opinie o produkcie

chatKomentarze (0)|
Na razie nie dodano żadnej recenzji.