Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Grzebienie francuskie z bananami

Słodkości z ciasta francuskiego cechuje przede wszystkim bardzo szybkie i bezproblemowe wykonanie nawet dla największego laika kulinarnego. Więc jeśli niespodziewanie odwiedzili Cię goście a nie masz nic do kawy, to świetna i szybka propozycja. Zawsze warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie.

image4-1024x768.jpeg

Składniki:

Wykonanie:

*Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni celsjusza, grzałki – góra i dół

  1. ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratowych części, jeżeli kupiliście ciasto francuskie
    XXL podzielcie je na więcej części
  2. środek kwadratu smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub nutellą ze słoika
  3. banana kroimy na plasterki, które układamy w miejscu posmarowanym czekoladą.
  4. orzechy nerkowca rozdrabniamy/kruszymy na mniejsze kawałki, najlepiej wsypać do woreczka i uderzyć kilka razy tłuczkiem rozdrobnione orzechy posypujemy na banany
  5. Ciasto francuskie składamy na pół i widelcem łączymy brzegi tak aby powstał grzebień
  6. Żółtko należy rozbełtać i wysmarować pędzelkiem górę naszych grzebieni
  7. po posmarowaniu żółtkiem, posypujemy grzebienie płatkami migdałów, można je nieco pokruszyć w dłoni
  8. Gotowe grzebienie wykładany na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia
  9. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut
  10. Po wyjęcie grzebieni z piekarnika i wystudzeniu polewamy je przygotowaną polewą.

Polewa do grzebieni:

  1. rozpuszczamy w kąpieli wodnej łyżkę nutelli lub 6 kostek czekolady, dodajemy do tego łyżkę masła orzechowego jeśli polewa jest za gęsta można dodać 50 ml mleka lub płaską łyżeczkę oleju kokosowego