Grzebienie francuskie z bananami
Słodkości z ciasta francuskiego cechuje przede wszystkim bardzo szybkie i bezproblemowe wykonanie nawet dla największego laika kulinarnego. Więc jeśli niespodziewanie odwiedzili Cię goście a nie masz nic do kawy, to świetna i szybka propozycja. Zawsze warto mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie.
Składniki:
- Ciasto Francuskie
- 1 banan
- czekolada mleczna lub gorzka
- masło orzechowe
- orzechy nerkowca
- migdały w płatkach
- żółtko
Wykonanie:
*Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni celsjusza, grzałki – góra i dół
- ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratowych części, jeżeli kupiliście ciasto francuskie
XXL podzielcie je na więcej części - środek kwadratu smarujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub nutellą ze słoika
- banana kroimy na plasterki, które układamy w miejscu posmarowanym czekoladą.
- orzechy nerkowca rozdrabniamy/kruszymy na mniejsze kawałki, najlepiej wsypać do woreczka i uderzyć kilka razy tłuczkiem rozdrobnione orzechy posypujemy na banany
- Ciasto francuskie składamy na pół i widelcem łączymy brzegi tak aby powstał grzebień
- Żółtko należy rozbełtać i wysmarować pędzelkiem górę naszych grzebieni
- po posmarowaniu żółtkiem, posypujemy grzebienie płatkami migdałów, można je nieco pokruszyć w dłoni
- Gotowe grzebienie wykładany na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut
- Po wyjęcie grzebieni z piekarnika i wystudzeniu polewamy je przygotowaną polewą.
Polewa do grzebieni:
- rozpuszczamy w kąpieli wodnej łyżkę nutelli lub 6 kostek czekolady, dodajemy do tego łyżkę masła orzechowego jeśli polewa jest za gęsta można dodać 50 ml mleka lub płaską łyżeczkę oleju kokosowego