Kuleczki twarogowe
Świetne danie pełne białka które możesz podać na śniadanie, obiad na słodko czy kolacje.
Sprawdzi się również idealnie jako deser czy przekąska do kawy.
Możesz je podać z jogurtem naturalnym, bakaliami, czekoladą, musami owocowymi. Możliwości mnóstwo, od ciebie zależy co lubisz.
Z podanych składników wychodzi ok 15 szt wielkości większego orzecha włoskiego.
składniki:
250g twarogu chudego lub półtłustego
1 jako
80g mąki ryżowej (możesz dać inną)
20g erytrytolu (możesz użyć inne słodziwo)
aromat waniliowy, śmietankowy lub migdałowy
olej
wykonanie:
W małym garnku wstaw wodę z odrobiną oleju.
wszystkie składniki wymieszaj do jednolitej masy i formuj małe kulki (nieco większe niż orzech włoski). Wrzuć do gotującej się wody, bardzo delikatnie po chwili przemieszaj, po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze ok 5 minut. Wyjmuj ostrożnie łyżka cedzakową. Podawaj z sosami owocowymi, bakaliami, owocami, tym co lubisz najbardziej.
ja podałam na słodko z czekoladą oraz orzechami nerkowca i migdałami.