Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Kuleczki twarogowe

Świetne danie pełne białka które możesz podać na śniadanie, obiad na słodko czy kolacje.

Sprawdzi się również idealnie jako deser czy przekąska do kawy.

Możesz je podać z jogurtem naturalnym, bakaliami, czekoladą, musami owocowymi. Możliwości mnóstwo, od ciebie zależy co lubisz.

Z podanych składników wychodzi ok 15 szt wielkości większego orzecha włoskiego.

składniki:

250g twarogu chudego lub półtłustego

1 jako

80g mąki ryżowej (możesz dać inną)

20g erytrytolu (możesz użyć inne słodziwo)

aromat waniliowy, śmietankowy lub migdałowy

olej

wykonanie:

W małym garnku wstaw wodę z odrobiną oleju.
wszystkie składniki wymieszaj do jednolitej masy i formuj małe kulki (nieco większe niż orzech włoski). Wrzuć do gotującej się wody, bardzo delikatnie po chwili przemieszaj, po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze ok 5 minut. Wyjmuj ostrożnie łyżka cedzakową. Podawaj z sosami owocowymi, bakaliami, owocami, tym co lubisz najbardziej.
ja podałam na słodko z czekoladą oraz orzechami nerkowca i migdałami.