Tarta na cieście francuskim
Tarta na cieście francuskim
To będzie najszybsza tarta jaką miałaś/eś okazję przygotować. Dlaczego? Bo używasz do niej gotowego ciasta francuskiego. Warta polecenia i przepyszna, idealna na kolacje.
składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
kilka plasterków ulubionej szynki
3 pieczarki
2 pomidory
1 cebula
150g sera tartego
3 jajka
150ml słodkiej śmietany 30%
masło do wysmarowania formy o średnicy 28cm
wykonanie:
Do miski wbij jajka i rozbełtaj. Dodaj do nich śmietanę 30%, sól, pieprz, oregano, oraz połowę startego sera.
Wymieszaj, następnie odstaw.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni funkcja góra-dół.
Schłodzone ciasto francuskie wyłóż na blachę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem.
Dociśnij do brzegów blachy, odetnij wystające części ciasta, spod ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto układaj rozdrobnione według uznania produkty: szynkę, pieczarki, cebule, posyp całość szczypiorkiem. Zalej przygotowane produkty mieszaniną z jajek którą wcześniej odstawiłeś. Na wierzch ułóż plasterki pomidora, oraz posyp pozostałym serem, oprusz oregano.
Tarte piecz 20 minut aż do całkowitego ścięcia masy z jaj i śmietany.
Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia, wtedy będzie się ją lepiej kroić. Jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. :)
SMACZNEGO! :)