Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Tarta na cieście francuskim

 Tarta na cieście francuskim

To będzie najszybsza tarta jaką miałaś/eś okazję przygotować. Dlaczego? Bo używasz do niej gotowego ciasta francuskiego. Warta polecenia i przepyszna, idealna na kolacje.

składniki:

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

kilka plasterków ulubionej szynki

3 pieczarki

2 pomidory

1 cebula

150g sera tartego

3 jajka

150ml słodkiej śmietany 30%

sól

pieprz

oregano

szczypiorek suszony

masło do wysmarowania formy o średnicy 28cm

wykonanie:

Do miski wbij jajka i rozbełtaj. Dodaj do nich śmietanę 30%, sól, pieprz, oregano, oraz połowę startego sera.

Wymieszaj, następnie odstaw.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni funkcja góra-dół.

Schłodzone ciasto francuskie wyłóż na blachę do tarty wysmarowaną wcześniej masłem.

Dociśnij do brzegów blachy, odetnij wystające części ciasta, spod ciasta ponakłuwaj widelcem. Na ciasto układaj rozdrobnione według uznania produkty: szynkę, pieczarki, cebule, posyp całość szczypiorkiem. Zalej przygotowane produkty mieszaniną z jajek którą wcześniej odstawiłeś. Na wierzch ułóż plasterki pomidora, oraz posyp pozostałym serem, oprusz oregano.
Tarte piecz 20 minut aż do całkowitego ścięcia masy z jaj i śmietany.

Po upieczeniu odstaw do lekkiego przestudzenia, wtedy będzie się ją lepiej kroić. Jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. :)

SMACZNEGO! :)