Co zjeść na kolację i czy w ogóle ją jeść? Sprawdź, co musisz wiedzieć!
Chcesz zachować szczupłą sylwetkę, dlatego unikasz kolacji? Wbrew pozorom ostatni posiłek w ciągu dnia ma ogromne znaczenie nie tylko dla procesu odchudzania, ale także – dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Brakuje Ci pomysłów na niebanalne danie? Czytaj dalej i sprawdź nie tylko co zjeść na kolację, ale także – dlaczego warto jeść kolację!
Kolacja jest ważna!
Kolację, w myśl przysłowia powinieneś oddać wrogowi. Zanim jednak zbyt dosadnie potraktujesz tę myśl, raz jeszcze sprawdź, jak planujesz swój dzień. Jeśli obiad spożywasz około godziny 15:00, a kładziesz się spać o 21:00, czas kolacji rzeczywiście przypadnie na godzinę 18:00. Niestety – taki plan dnia zdarza się niewielu. Zdecydowana większość osób pracujących zapomina o śniadaniu, a wieczorem – szturmuje lodówkę, chociaż ostatni posiłek w trakcie dnia powinien stanowić zaledwie jedną piątą energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem – czy warto jeść kolację?
Zdecydowanie warto! Ostatni posiłek przed snem skutecznie zapobiega nocnemu podjadaniu i umożliwia stopniowe uwalnianie insuliny. Przygotowując kolację, nie można jednak zapominać o zdrowym rozsądku. Bez względu na to, o której godzinie kładziesz się spać, zadbaj, by gorące danie, sałatkę albo zimną przekąskę zjeść najpóźniej trzy godziny przed snem. A co zjeść na kolację? Praktyczne wskazówki znajdziesz poniżej!
Co warto zjeść na kolację?
Wartość energetyczna kolacji powinna stanowić zaledwie 20% Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. W praktyce oznacza to, że ostatni posiłek przed snem powinien być niskokaloryczny i lekkostrawny – bez względu na to, czy walczysz o szczupłą sylwetkę, czy zależy Ci wyłącznie na komforcie snu. Po jakie produkty warto sięgać?
Przede wszystkim – warzywa. Wbrew pozorom, w kuchni dają naprawdę wiele możliwości, niezależnie od tego, czy chcesz przygotować danie na zimno, czy na ciepło. Możesz łączyć je z kaszą jaglaną (wówczas przygotujesz na przykład faszerowaną paprykę) albo zieloną sałatą i pestkami słonecznika, komponując niebanalne sałatki. Istotnym składnikiem kolacji powinny być również białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także – witaminy i minerały. Najmniejszy powinien być udział węglowodanów.
Czego unikać, jedząc kolację?
Już wiesz, co zjeść na kolację? Czas sprawdzić, czego unikać! Przede wszystkim – zbyt ciężkich posiłków i zbyt dużych porcji. Źle skomponowane danie, dodatkowo – zjedzone zbyt późno negatywnie wpłynie nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również – skutecznie obniży komfort snu, powodując wzdęcia, uczucie przejedzenia i niestrawność.