Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Czym zastąpić sól w codziennej diecie? Sprawdź koniecznie!

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez soli. Zaledwie szczypta jest w stanie zmienić smak potrawy, sprawiając, że jest ona wyrazista i aromatyczna. Ponieważ jest stosunkowo tania i ma właściwości konserwujące, dodaje się ją niemalże do wszystkiego. Niestety badania pokazują, że spożywamy jej za dużo. Nadmiar soli jest przyczyną wielu chorób, które mogą doprowadzić nawet do śmierci. Czy jest sposób na to, aby wyeliminować tę przyprawę z codziennej diety? Czym zastąpić sól w kuchni? Podpowiadamy!

Co za dużo, to niezdrowo!

Przyczyną wszystkich problemów jest sód zawarty w soli. Jest on bardzo potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak sól spożywana w nadmiarze niekorzystnie wpływa na organizm. Wywołuje wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, udary oraz nowotwory żołądka. Do tego zatrzymuje wodę w organizmie. Badania pokazują, że dzienna dawka spożycia soli powinna wynosić około sześciu gramów. Niestety limit ten jest przekraczany każdego dnia średnio dwukrotnie, ponieważ sól jest składnikiem wielu produktów spożywczych. Warto więc zastanowić się, czym zastąpić sól w potrawach, aby uniknąć poważnych problemów ze zdrowiem.

Sól himalajska i sól morska zamiast kamiennej

Sól himalajska zdaniem wielu jest najzdrowsza. Zawiera substancje mineralne i pierwiastki wspomagające pracę całego organizmu. Jest to produkt całkowicie nieprzetworzony. Sól himalajska nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji, a zawarte w niej składniki są łatwo przyswajalne. Inną odmianą jest sól morska, która ma podobną zawartość sodu co tradycyjna kamienna, ale jest źródłem wielu cennych składników mineralnych. Nie zawiera też sztucznych dodatków. W kwestii tego, czym zastąpić sól w kuchni, świetnym rozwiązaniem jest również odmiana niskosodowa. Smakiem nie różni się od kamiennej, ale bardzo niska zawartość sodu powoduje, że ma ona bardzo korzystny wpływ na organizm.

Czym zastąpić sól w diecie? Wykorzystaj moc ziół i przypraw

Doskonałym zamiennikiem zwykłej soli są zioła i przyprawy. Odpowiednio dobrane również nadają potrawom wyrazisty smak. Ponadto korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Czym możesz zastąpić sól w kuchni i jakie zioła, do jakich potraw wykorzystać? Oto niektóre z nich.

- Tymianek – sprawdzi się do drobiu, wołowiny i dziczyzny.

- Bazylia – idealna do sosów, marynat, zup i sałatek.

- Rozmaryn – doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami i mięsem.

- Estragon – świetnie pasuje drobiu, ryb, potraw z jajek i zup. 

- Majeranek – najlepiej sprawdzi się do dań z roślin strączkowych.