Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Jak zacząć- dieta cz.2 "Makroskładniki, co to? Po co to i do czego?"

Makroskładniki, co to? Po co to i do czego?

Aby móc mówić o rozkładzie makroskładników, wpierw musimy wyjaśnić sobie czym te magiczne „makro” są?

platki2.jpg

W diecie każdego człowieka wyróżniamy trzy rodzaj makroskładników. Są to białka, węglowodany oraz tłuszcze.

Najogólniej mówiąc: tłuszcze i węglowodany są źródłami energii.

Białko to głównie materiał budulcowy organizmu, dzięki, któremu regenerują się tkanki bądź powstają nowe.

BIAŁKO:

Materiał budulcowy narządów i tkanek, bierze udział w syntezie hormonów i enzymów. Zdecydowanie najważniejszy z makroskłądników w diecie.

Główne funkcje białka:

  • są budulcem komórek
  • wchodzą w skład narządów, gruczołów, mięśni, skóry, włosów oraz paznokci
  • są składnikiem hemoglobiny, przez co umożliwiają oddychanie komórkowe
  • wpływają na odporność organizmu (tworzą przeciwciała)
  • regulują metabolizm ( budują enzymy i hormony)
 
Główne źródła białka:
  • jaja
  • wszelkiego rodzaju mięsa
  • ryby
  • nabiał
  • odżywki białkowe

1 gram białka to 4 kilokalorie

Węglowodany

Węglowodany, nazywane też sacharydami lub po prostu cukrami, to związki chemiczne złożone z węgla, wodoru i tlenu. Dzielimy je na Węglowodany proste i złożone.

Podstawowy materiał energetyczny dla mózgu, centralnego układu nerwowego i krwinek czerwonych.

W wielkim skrócie, pomijając aspekt ilościowy, powinniśmy skupić się na dostarczaniu głównie węglowodanów złożonych do naszego organizmu.

Źródła węglowodanów złożonych:

  • ryż, kasza, ziemniaki
  • pieczywo z pełnego ziarna
  • płatki oraz otręby owsiane

1 gram węglowodanów to 4 kilokalorie

Tłuszcze

Pierwsze co mi przychodzi do głowy po napisaniu słowa wyżej to:

To nie tłuszcz w diecie jest odpowiedzialny za to, że przytyjesz tylko nadwyżka kalorii!!

Tłuszcz jako makroskładnik jest niezbędnym elementem każdej diety. Odpowiednie rodzaje i ilości tłuszczu wpływają na kondycję stawów, serca, funkcjonowanie mózgu, nastrój i wiele innych aspektów związanych z pracą organizmu.

1 gram tłuszczów to aż 9 kilokalorii

UWAGA!!!

Kluczowym aspektem w diecie, decydującym o tym, w którym kierunku zmierzamy (tycie bądź utrata wagi) to oczywiście bilans kaloryczny. Nie mniej ważnym element jednak jest właściwy dobór makroskładników, pochodzących ze zdrowych źródeł.