Jak zacząć- dieta cz.2 "Makroskładniki, co to? Po co to i do czego?"
Makroskładniki, co to? Po co to i do czego?
Aby móc mówić o rozkładzie makroskładników, wpierw musimy wyjaśnić sobie czym te magiczne „makro” są?
|
BIAŁKO:Materiał budulcowy narządów i tkanek, bierze udział w syntezie hormonów i enzymów. Zdecydowanie najważniejszy z makroskłądników w diecie. Główne funkcje białka:
Główne źródła białka:
1 gram białka to 4 kilokalorie |
WęglowodanyWęglowodany, nazywane też sacharydami lub po prostu cukrami, to związki chemiczne złożone z węgla, wodoru i tlenu. Dzielimy je na Węglowodany proste i złożone. Podstawowy materiał energetyczny dla mózgu, centralnego układu nerwowego i krwinek czerwonych. W wielkim skrócie, pomijając aspekt ilościowy, powinniśmy skupić się na dostarczaniu głównie węglowodanów złożonych do naszego organizmu. Źródła węglowodanów złożonych:
1 gram węglowodanów to 4 kilokalorie |
TłuszczePierwsze co mi przychodzi do głowy po napisaniu słowa wyżej to: To nie tłuszcz w diecie jest odpowiedzialny za to, że przytyjesz tylko nadwyżka kalorii!! Tłuszcz jako makroskładnik jest niezbędnym elementem każdej diety. Odpowiednie rodzaje i ilości tłuszczu wpływają na kondycję stawów, serca, funkcjonowanie mózgu, nastrój i wiele innych aspektów związanych z pracą organizmu. 1 gram tłuszczów to aż 9 kilokalorii |
UWAGA!!!
Kluczowym aspektem w diecie, decydującym o tym, w którym kierunku zmierzamy (tycie bądź utrata wagi) to oczywiście bilans kaloryczny. Nie mniej ważnym element jednak jest właściwy dobór makroskładników, pochodzących ze zdrowych źródeł.