Jak zrobić bulion z kostki rosołowej? Praktyczne porady dla zabieganych
Bulion warzywny lub mięsny to podstawa wielu polskich zup i potraw. Przygotowanie esencjonalnego wywaru to nie lada sztuka. Wymaga właściwej proporcji składników, odpowiedniej mieszanki ziół i przypraw oraz długiego gotowania na wolnym ogniu. W codziennym pośpiechu nie zawsze jest na to czas, dlatego z pomocą przychodzą gotowe rozwiązania. Pewnie nie raz zastanawiasz się, jak zrobić bulion z kostek bez mięsa i czy będzie on równie smaczny, jak ten tradycyjny? Odpowiadamy!
Bulion w kostce – wersja dla zabieganych
Kostki bulionowe to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zaoszczędzić czas na przygotowywaniu domowych posiłków. Znacznie skracają gotowanie wielu potraw, zwłaszcza zup. Mają różne smaki – drobiowy, wołowy lub warzywny, dlatego możesz wybrać odpowiedni dla siebie. Choć przez lata kostki rosołowe kojarzone były wyłącznie ze sztucznymi ulepszaczami smaku, dziś zła sława powoli je opuszcza. Pojawia się wiele wariantów na bazie naturalnych składników. Są one bezpieczne dla zdrowia i polecane do wykorzystania w domowej kuchni. Nie wiesz jak zrobić domowy rosół z kostki? To bardzo proste! Przekonaj się sam.
Jak zrobić bulion drobiowy lub warzywny z kostki?
Bulion z kostki jest niezwykle praktyczny i doskonale sprawdzi się również wtedy, gdy Twoja lodówka lub spiżarnia świeci pustkami. Do przygotowania domowego wywaru potrzebujesz tylko odpowiedniej ilości wody i przypraw. Jak zrobić bulion wołowy lub warzywny z samej kostki? Wodę doprowadzasz do wrzenia i rozpuszczasz w niej kostkę rosołową. Mieszankę gotujesz przez kilka minut na niewielkim ogniu. Na tak przygotowanym wywarze możesz przyrządzić każdą potrawę, a smak przyprawy nada jej wyjątkowy aromat. Ugotowany na bazie kostki wywar to świetna alternatywa dla wegan. Ekologiczne produkty warzywne nie zawierają w swoim składzie składników pochodzenia zwierzęcego.
Domowa kostka rosołowa – zrób to sam!
Jeżeli masz więcej wolnego czasu, kostki rosołowe możesz przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne jest do tego mięso, warzywa oraz przyprawy do smaku. W jednym garnku gotujesz do miękkości mięso, a w drugim warzywa. Następnie łączysz je razem i miksujesz na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta, możesz dolać wody z ugotowanych warzyw. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do małych słoiczków albo włóż do pojemników na lód i umieść je w zamrażarce. Kiedy masa stwardnieje, będzie gotowa do użycia. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić bulion z kostek, ale tych zrobionych własnoręcznie – oto niezawodny sposób na ich przyrządzenie. Taki zapas z pewnością wystarczy Ci na dłużej.