Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Jakie właściwości posiadają tureckie przyprawy i dlaczego warto ich używać?

Kuchnia turecka ma swoich miłośników w każdym zakątku świata i uchodzi za jedną z najciekawszych. Bogate i różnorodne menu ma związek ze zmianami geograficznymi i historycznymi, przez co widoczny jest wpływ europejskiej i azjatyckiej kultury. Odzwierciedla się to również w szerokiej gamie przypraw, które nadają wszelkim potrawom niesamowitego aromatu i jednocześnie mają niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Jakie przyprawy tureckie są najpopularniejsze, które warto stosować w codziennym jadłospisie? Odpowiedzi udzielimy w poniższym tekście.

Tureckie przyprawy, a stosowane w tamtejszej kuchni potrawy

Kuchnia turecka ma do zaoferowania mnóstwo różnorodnych potraw. Obfituje ona w owoce, ponadto Turcy namiętnie zajadają się jagnięciną, wołowiną, baraniną. Zwłaszcza z dodatkiem warzyw. Lubują się w grillowanych potrawach z zastosowaniem aromatycznych przypraw. Nie tylko wpływają na intensywność smaku, ale również poprawiają trawienie pokarmu. Dzięki temu jedzenie nie jest ciężkostrawne. A o jakie przyprawy dokładnie chodzi?

Tureckie przyprawy i ich prozdrowotny wpływ

Niezbędnym i wszechobecnym dodatkiem w kuchni tureckiej jest kminek. Mając na uwadze, że wpływa korzystnie na trawienie, stosuje się go przede wszystkim w przypadku tłustych mięs. Oczywiście nadaje się również do innych potraw np. warzywnych. Kminek posiada wiele prozdrowotnych właściwości. To  odpowiedni sprzymierzeniec m.in. w walce z żołądkowymi dolegliwościami.

Wśród tureckich potraw nie obędzie się bez popularnego na całym świecie czarnego pieprzu. Podobnie jak kminek ułatwia trawienie i pomaga w spalaniu tłuszczu. Ponadto wspiera także funkcjonowanie układu odpornościowego. Za sprawą zawartej witaminy C niezwykle wartościowa jest papryka pul biber – pikantna odmiana w płatkach dodawana do mięs, zup i wielu innych potraw. Jej zamiennikiem jest isot, charakteryzujący się czarnym kolorem płatków. Wyrównanie poziomu cukru w organizmie zagwarantuje natomiast sumak. Przyprawę uprawia się przede wszystkim w południowo-wschodniej części kraju. W potrawach nie brakuje także kminu rzymskiego, mięty, szafranu.

Tureckie przyprawy – a co na słodko?

Nie należy zapominać oczywiście o słodkościach. Mleczno-ryżowe słodkie przysmaki nie obędą się bez cynamonu. Z kolei niezwykły aromat ciast i innych domowych wypieków zapewniają wanilia, kardamon oraz imbir. Świetnym dodatkiem do lodów, deserów lub nawet herbaty jest woda różana, która komponuje się też z owocami.