Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Właściwości czarnuszki — prawdziwy superfood

Czarnuszka to roślina znana od tysiącleci. Pochodzi z Azji, a pierwsze wzmianki o jej dobroczynnym wpływie na ciało człowieka pochodzą ze starożytności. Zwana jest czarnym kminkiem, pieprzem ubogich, a czasem kminem egipskim. Ta ostatnia nazwa prawdopodobnie wywodzi się z popularności oleju z czarnuszki. Niektóre badania dowodzą, że ten specyfik można było znaleźć w grobowcach faraonów. Może to potwierdzać teorię, że już wtedy znano niezwykłe właściwości czarnuszki i tego wyjątkowego oleju.

Czarnuszka - właściwości jakich nie znamy

Jeżeli zaczęlibyśmy wymieniać wszystkie witaminy, kwasy i przeciwutleniacze - prawdopodobnie moglibyśmy robić to do samego rana. W nasionach tej rośliny znajdziemy flawonoidy, sterole, biotynę, kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 oraz omega-9 oraz całą masę witamin z grupy B, witaminę E, A i beta-karoten. A to dopiero początek wyliczanki, bo są to substancję występujące najczęściej i największej ilości. Oczywiście każda z nich wykazuje prozdrowotne właściwości, dzięki czemu pomaga regulować, stymuluje i harmonizuje działanie układu krążenia, poprawia działania układu nerwowego i wspiera ochronę przed wieloma chorobami. Właściwości czarnuszki ciągle są badane, sprawdza się także jej udział w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych.

O czarnuszce wiemy już jednak sporo

Zostawmy jednak na boku badania i skupmy się na konkretach. Z uwagi na swoje właściwości, czarnuszka ze względu na dużą zawartość antyoksydantów doskonale wspiera profilaktykę nowotworów. Przeciwutleniacze także są znanym serum młodości, spowalniają procesy starzenia, odmładzają wygląd i pomagają chronić organy wewnętrzne. Roślina posiada także właściwości przeciwhistaminowe, dzięki temu może być używana jako wsparcie przy leczeniu astmy i objawów alergii. Ponadto wykazuje działanie uspokajające, rozkurczowe i obniżające ciśnienie. Mnogość zalet pozwala zaliczyć ją do grona superfoods, czyli zbioru pożywienia, które w swojej naturalnej strukturze cechuje się nadzwyczajnymi cechami.

To dziś zjem czarnuszkę!

Ten pomysł w pełni popieramy. Czarnuszka jest łatwo dostępna, można ją kupić w niemal każdym sklepie osiedlowym i supermarkecie. Swoją popularność zawdzięcza właściwościom, które wskazaliśmy powyżej. Najpopularniejszą formą są nasiona. Posiadają one specyficzny intensywny smak podobny do połączonych smaków sezamu, pieprzu i kminku. W związku z tym doskonale sprawdza się jako przyprawa orientalna lub jako posypka do przekąsek. Można dodawać ją do zup lub kanapek. Najlepiej przyswaja się w formie zmielonej. Inną popularną formą spożywania czarnuszki jest olej. Jego zastosowań jest wiele, a zainteresowani właściwościami tej rośliny preferują go jako dodatek do sałatek i sosów. Jedyne, o czym należy pamiętać, to to, że olej ten nie nadaje się do smażenia. Traci wtedy swoje właściwości.