Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Wprowadzasz dietę lekkostrawną? Koniecznie sprawdź, co jeść, jak jeść i jakich przypraw używać!

Towarzyszące Ci po posiłku uczucie dyskomfortu może być naprawdę uciążliwe. Wykluczyłeś już problemy ze zdrowiem, a problem nie ustępuje? Ratunkiem może okazać się dieta lekkostrawna. Co jeść, by cieszyć się doskonałym samopoczuciem i kondycją organizmu? Poznaj najważniejsze zasady! 

Dieta lekkostrawna - koniecznie sprawdź, kiedy ją stosować!

Dieta lekkostrawna to propozycja dla wszystkich, którzy zmagają się z problemami trawiennymi. Jednak służy także osiągnięciu innych korzyści - na przykład pomaga oczyścić organizm. Koniecznie sprawdź, kiedy warto ją stosować, by osiągnąć najlepsze rezultaty.

Dieta lekkostrawna polecana jest osobom zmagającym się z wrzodami, chorobami wątroby i dróg żółciowych, chorobami infekcyjnymi, którym towarzyszy wysoka gorączka, a także - przy pobudliwości jelita grubego, po operacjach oraz u osób starszych. 

Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Wszystko wskazuje na to, że również dla Ciebie idealna będzie dieta lekkostrawna? Co jeść, by osiągnąć zamierzone rezultaty? Podpowiadamy! 

Przede wszystkim - sięgaj po te produkty, które nie stanowią obciążenia dla organizmu. Odpowiedni będzie chleb pszenny, kasza kuskus lub jęczmienna oraz chude wędliny i twarogi. Dopuszczalne są oleje - słonecznikowy, rzepakowy i sojowy, a także - oliwa z oliwek. Dla osób zmagających się z konkretnymi schorzeniami lub po prostu - chcących czuć się lekko przez cały czas idealne będą również chude mięsa i ryby, mleko i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, jak również - owoce i warzywa. 

A co z przyprawami? Sprawdź, z których możesz korzystać! 

Zastanawiasz się, czy na diecie lekkostrawnej możesz korzystać z przypraw? Nie tylko możesz, ale przede wszystkim - powinieneś! Podkreślą smak potraw i sprawią, że Twoje posiłki będą jeszcze bardziej atrakcyjne! Co więcej - odpowiednio dopasowane wzmocnią Twoją odporność, wesprą metabolizm i przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać, by te były delikatne. Bezpiecznie możesz sięgnąć po majeranek, bazylię, rozmaryn zioła na żołądek lub pasożyty, a także - wanilię, cynamon i lubczyk. Chcesz wzmocnić swoją odporność? Korzystaj z mocy ziół na przeziębienie! 

Sposób obróbki ma znaczenie! 

Podstawę Twojego żywienia stanowi dieta lekkostrawna? Co jeść - już wiesz. Czas sprawdzić, jak jeść! Sposób obróbki przygotowywanych produktów naprawdę ma znaczenie! Zaleca się przede wszystkim - gotowanie na parze, gotowanie tradycyjne, duszenie i pieczenie. Jeśli zależy Ci na zachowaniu doskonałego samopoczucia, zdecydowanie unikaj smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu!