Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij
 Majeranek mielony 50g zoom

Majeranek mielony 50g


2,51 zł
Brutto
Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie będąc zarazem cennym źródłem witamin i minerałów. Pobudza trawienie. Świetnie sprawdzi się szczególnie jako dodatek do dań tłustych i ciężkostrawnych, ale również w formie naparu do picia

garnekDO DAŃ JEDNOGARNKOWYCH
gotowanieSZEROKIE ZASTOSOWANIE W KUCHNI
napar2PROSTE I SZYBKIE SPOŻYCIE W FORMIE NAPARU
Ilość

  • Bezpieczeństwo zakupów Bezpieczeństwo zakupów
  • Ekspresowa dostawa Ekspresowa dostawa
  • Czas na zwrot 14 dni Czas na zwrot 14 dni

MAJERANEK MIELONY - ZASTOSOWANIE NIE TYLKO OD KUCHNI.



Poznaj pochodzenie majeranku:



Majeranek to roślina uprawiana na całym świecie. Pochodzi co prawda z Morza Śródziemnego, rośnie na dziko również w Turcji, jednak hodowana jest także w Polsce. Majeranek jest traktoway jako przyprawa, ale również jako roślina lecznicza i kosmetyk. Majeranek osiąga rozmiarów do ok 50cm. Jest rośliną o szaro-zielonym kolorze z drobnymi liścmi o rozgałęzionych łodygach.

Majeranek mielony - poznaj jego właściwości:



Majeranek w swoim składzie zawiera olejki eteryczne a dzięki nim działa korzystnie na układ pokarmowy, regulując tym samym procesy trawienne. Przygotowany napar z majeranku jest skuteczny w leczeniu biegunki, posiadając wlaściwości uspokajające. Majeranek w kosmetyce wykorzystywany jest w postaci maści. Każdemu znana jest maść majerankowa łagodząca katar. Warto sięgnąc po majeranek w czasie infekcji górnych dróg oddechowych a także przy zapaleniu zatok. Załagodzi złe sapomoczucie.

Przygotuj własną maść majerankową - przepis.

W celu przygotowania maści majerankowej potrzebne jest utarcie majeranku z masłem (masło bez soli). Tak przygotowaną masę odstawiamy na dzień a następnie przetapiamy na niewielkim ogniu. Po wystygnięciu przepuszczamy przez gazę, co zapewni jednolitą masę. Tak przygotowana maść jest już gotowa. Z pewnością nie wymaga ona nakładu czasowego a po wystęgnieciu, gdy stężeje nadaje się do użycia. Stosuj w czasie kataru.

.

Majeranek w kuchni - jak stosować, do czego używać ?



Kuchnia Polska znana jest z używania majeranku. Dodajemy go głównie do zup i sałatek, nadając tym samym smaku i aromatu potrawie. Jednak majeranek sprawdzi się również jako przyprawa do mięs, ryb, potraw z grilla. Suszony majaranek znany jest z większej intensywności niż świeże liście. Zatem najlepiej dodawać go na początku gotowania, w nieco mniejszej ilości.

Warto wiedzieć - ciekawostka!
Suszonego majeranku można dodać do smalcu - dzięki majerankowi smalec na dłużej pozostaje świeży, nie jałczeje.

Jak przechowywać majeranek ?


Przyprawy jednoskładnikowe należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym, ograniczając tym samym dostęp do światła i wilgoci. Z pewnością dobrze przechowywana na dłużej zachwyci nas swoim aromatem.



Kraj pochodzenia:

Polska

Skład towaru:

100% majeranek.



Uwaga! Dotyczy daty ważności!

Wszystkie produkty są wysyłane z najświeższej dostawy. W przypadku kiedy na stronie jest przedstawiona data ważności krótsza niż 6 miesięcy prosimy nie sugerować się tą informacją. Dbamy o to, aby produkty były świeże dlatego też gwarantujemy długie daty przydatności.

2-0027-01-3

Opis

Rodzaj
Majeranek
Postać
mielone
Waga (g)
50

Specyficzne kody

Jak pakujemy produkty?

Wszystkie produkty pakujemy w stojące opakowania typu doypack, które można swobodnie otwierać i zamykać wielokrotnie

Świeżość to podstawa!

Opinie o produkcie

chatKomentarze (0)|
Na razie nie dodano żadnej recenzji.