Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij

Ciastka korzenne w stylu Zdrowszego życia

Pyszne ciasteczka z przyprawami korzennymi przełożone kremem mascarpone

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Dlaczego przy okazji deser nie może być zdrowy? Ależ może!

Sprawdź naszą propozycję na ciasteczka korzenne, idealnie,

składniki:

Krem:

  • 100g mascarpone
  • 50ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20g ksylitolu (możesz użyć cukru)

Wykonanie:

Ciastka

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol, sól, cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. Składniki wymieszaj. Jeśli nie masz korzennych przyprawy możesz użyć gotowej przyprawy do piernika.
  2. W drugiej misce wymieszaj mleko, jajo, sok cytrynowy, ekstrakt waniliowy, miód. Wymieszaj dokładnie.
  3. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wyrób ręką, łyżką lub użyj urządzenia, które ma funkcję wyrabiania ciast kruchych.
  4. Ciasto powinno być miękkie, może kleić się do ręki i to jest prawidłowa konsystencja ciasta.
  5. Ciasto zawiń w folię i wstaw na ok 1 godzinę do lodówki.
  6. Ciasto wyjmij z lodówki, ręce oprósz mąką i z ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
  7. Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz drewnianą łopatką.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, ustaw program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu i piecz przez ok 9-11 minut.
  9. Ciastka wystudź.

Krem

  1. Mascarpone, śmietankę, ksylitol i ekstrakt waniliowy umieść w misce i ubijaj na gęsty i puszysty krem (ubijaj przez ok 5 minut).

Wykończenie

  1. Na ciastko (z płaskiej strony) nałóż 2 łyżeczki kremu, przykryj drugim ciastkiem i lekko przyciśnij. Czynność powtórz z pozostałymi ciastkami. Jeśli ciasta mocno ci wyrosły możesz rozciąć je na pół i wtedy przekładać kremem.
  2. Ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.
  3. Przechowuj w lodówce.