Ciastka korzenne w stylu Zdrowszego życia
Pyszne ciasteczka z przyprawami korzennymi przełożone kremem mascarpone
Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Dlaczego przy okazji deser nie może być zdrowy? Ależ może!
Sprawdź naszą propozycję na ciasteczka korzenne, idealnie,
składniki:
- 250g mąki orkiszowej (możesz użyć mąki pszennej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g ksylitolu (możesz użyć cukru)
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 50ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Krem:
- 100g mascarpone
- 50ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 20g ksylitolu (możesz użyć cukru)
Wykonanie:
Ciastka
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, ksylitol, sól, cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową. Składniki wymieszaj. Jeśli nie masz korzennych przyprawy możesz użyć gotowej przyprawy do piernika.
- W drugiej misce wymieszaj mleko, jajo, sok cytrynowy, ekstrakt waniliowy, miód. Wymieszaj dokładnie.
- Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wyrób ręką, łyżką lub użyj urządzenia, które ma funkcję wyrabiania ciast kruchych.
- Ciasto powinno być miękkie, może kleić się do ręki i to jest prawidłowa konsystencja ciasta.
- Ciasto zawiń w folię i wstaw na ok 1 godzinę do lodówki.
- Ciasto wyjmij z lodówki, ręce oprósz mąką i z ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszcz drewnianą łopatką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, ustaw program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu i piecz przez ok 9-11 minut.
- Ciastka wystudź.
Krem
- Mascarpone, śmietankę, ksylitol i ekstrakt waniliowy umieść w misce i ubijaj na gęsty i puszysty krem (ubijaj przez ok 5 minut).
Wykończenie
- Na ciastko (z płaskiej strony) nałóż 2 łyżeczki kremu, przykryj drugim ciastkiem i lekko przyciśnij. Czynność powtórz z pozostałymi ciastkami. Jeśli ciasta mocno ci wyrosły możesz rozciąć je na pół i wtedy przekładać kremem.
- Ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem.
- Przechowuj w lodówce.