Wykorzystujemy pliki cookies („ciasteczka”) własne i firm zewnętrznych, analizując sposób użytkowania naszego portalu, w celu ulepszenia naszych usług i ułatwienia Państwu korzystanie z nich. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację plików cookies.

zamknij
 Mak niebieski 100g zoom

Mak niebieski 100g


3,82 zł
Brutto
Ta piękna roślina oleista, uprawiana również dla celów ozdobnych, występuje głównie w północnej części globu. Naturalne źródło błonnika. Mak niebieski to nie tylko baza do świątecznych potraw i kluczowy element makowca, ale również dodawać go można do wypieków, pieczywa, słodkości czy zastosować jako dodatek do przekąsek, tj. owsianki.
wapnoWYSOKA ZAWARTOŚĆ WAPNIA - POMAGA BUDOWAĆ MOCNE KOŚCI
witaminyBOGACTWO WITAMIN ORAZ MIKROELEMENTÓW
deserDODATEK DO DESERÓW, CIAST I WYPIEKÓW
Ilość

  • Bezpieczeństwo zakupów Bezpieczeństwo zakupów
  • Ekspresowa dostawa Ekspresowa dostawa
  • Czas na zwrot 14 dni Czas na zwrot 14 dni

MAK NIEBIESKI - GŁÓWNY SKŁADNIK WYPIEKÓW, CIAST, ROLADY MAKOWEJ



Mak niebieski - produkt bogaty w wiele wartości zdrowotnych, wykorzystywany już w starożytności w postaci leku, który stanowił bazę leków uspokajających i odżywczych. Mak niebieski to odmiana maku, po który najchętniej sięgają Polacy. Głównie ze względu na niespotykaną ciemnoniebieską barwę i nieco słodszy smak. Ziarna maku pozyskiwane są z kwiatów maku lekarskiego, gdzie swoje główne zastosowanie znajdują w kuchni do przygotowania słodkich potraw, głównie wypieków.



Mak niebieski - poznaj właściwości:



- mak wykazuje działanie uspokajające
- zawiera witaminy A, D, E, a także witaminę C
- mak jest źródłem wapnia - istotnego budulca kości
- bogactwo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku
- mak zawiera wartości, które wpływają także na pracę serca
- zawiera wartości ważne dla siły i zdrowia naszego organizmu



Mak niebieski - poznaj zastosowanie



Trudno bez maku wyobrazić sobie wigilijny stół w postaci ciast, rolad makowych, czy makiełek. Mak niebieski swoje zastosowanie znajdzie także do przyozdobienia potraw z makaronem, dań warzywnych czy sałatek.



Co można przygotować z maku ?



Ciekawostką będzie biszkopt makowy !

Jak przygotować ?

Składniki:
- 200g maku niebieskiego
- 6 jaj
- 200 g cukru
- 3 łyżki kaszki manny
- odrobina proszku do pieczenia i soli



Rozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrem, zaś w osobnym naczyniu do maku niebieskiego dodajemy kaszkę manną a następnie odrobinę proszku do pieczenia. Całość łączymy a białka ubijamy na sztywną piane, następnie delikatnie całość przekładamy do masy makowej. Całość przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem tortownicy. Przygotowana masę wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy ok 35 do 40 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i możemy wykorzystać taki biszkopt na wiele sposobów. Możemy przełożyć ulubionym kremem, dodając bakali i owoców.
Smacznego !



Jak przechowywać niebieski mak ?



Należy przechowywać w suchym miejscu, ograniczając tym samym dostęp do światła i wilgoci. Ważne jest aby dobrze przechowywać produkty. Prawidłowo zabezpieczone i przechowywane na dłużej mogą zachwycać nas swoimi właściwościami.



Kraj pochodzenia: Republika Czeska


Skład towaru: 100% niebieski mak



Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 2226kJ/ 539kca
Tłuszcz 42,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,03g
Węglowodany 4,2g w tym cukry 2,5g
Białko 23,7g
Błonnik 20,5g



Uwaga! Dotyczy daty ważności!

Wszystkie produkty są wysyłane z najświeższej dostawy. W przypadku kiedy na stronie jest przedstawiona data ważności krótsza niż 6 miesięcy prosimy nie sugerować się tą informacją. Dbamy o to, aby produkty były świeże dlatego też gwarantujemy długie daty przydatności.

2-0276-02-2

Opis

Rodzaj
Mak nieieski
Waga (g)
100

Specyficzne kody

Jak pakujemy produkty?

Wszystkie produkty pakujemy w stojące opakowania typu doypack, które można swobodnie otwierać i zamykać wielokrotnie

Świeżość to podstawa!

Opinie o produkcie

chatKomentarze (0)|
Na razie nie dodano żadnej recenzji.