Dziś Twoje zamówienie wyślemy ZA DARMO od 199 zł
Mak biały ziarno 100g
-
Bezpieczeństwo zakupów
-
Ekspresowa dostawa
-
Czas na zwrot 14 dni
MAK BIAŁY ZIARNO - GŁÓWNY SKŁADNIK WYPIEKÓW, CIAST, ROLADY MAKOWEJ
Mak biały - produkt bogaty w wiele wartości zdrowotnych, wykorzystywany już w starożytności w postaci leku, który stanowił bazę leków uspokajających i odżywczych. Mak biały to odmiana maku, po którą równie chętnie sięgają Polacy. Głównie ze względu na barwę i słodki smak. Ziarna maku pozyskiwane są z kwiatów maku lekarskiego, gdzie swoje główne zastosowanie znajdują w kuchni do przygotowania słodkich potraw, głównie wypieków.
Mak biały - poznaj właściwości:
- mak wykazuje działanie uspokajające
- zawiera witaminy A, D, E, a także witaminę C
- mak jest źródłem wapnia - istotnego budulca kości
- bogactwo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku
- mak zawiera wartości, które wpływają także na pracę serca
- zawiera wartości ważne dla siły i zdrowia naszego organizmu
Mak biały - poznaj zastosowanie
Trudno bez maku wyobrazić sobie wigilijny stół w postaci ciast, rolad makowych, czy makiełek. Mak biały swoje zastosowanie znajdzie także do przyozdobienia potraw z makaronem, dań warzywnych czy sałatek.
Co można przygotować z maku ?
Ciekawostką będzie biszkopt makowy z wykorzystaniem maku białego !
Jak przygotować ?
Składniki:
- 200g maku białego
- 6 jaj
- 200 g cukru
- 3 łyżki kaszki manny
- odrobina proszku do pieczenia i soli
Rozpoczynamy od ucierania żółtek z cukrem, zaś w osobnym naczyniu do maku białego dodajemy kaszkę manną a następnie odrobinę proszku do pieczenia. Całość łączymy a białka ubijamy na sztywną piane, następnie delikatnie całość przekładamy do masy makowej. Całość przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem, bądź wyłożonej papierem tortownicy. Przygotowana masę wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy ok 35 do 40 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i możemy wykorzystać taki biszkopt na wiele sposobów. Możemy przełożyć ulubionym kremem, dodając bakali i owoców.
Smacznego !
Jak przechowywać biały mak ?
Należy przechowywać w suchym miejscu, ograniczając tym samym dostęp do światła i wilgoci. Ważne jest aby dobrze przechowywać produkty. Prawidłowo zabezpieczone i przechowywane na dłużej mogą zachwycać nas swoimi właściwościami.
Kraj pochodzenia: Republika Czeska
Skład towaru: 100% biały mak
Uwaga! Dotyczy daty ważności!
Wszystkie produkty są wysyłane z najświeższej dostawy. W przypadku kiedy na stronie jest przedstawiona data ważności krótsza niż 6 miesięcy prosimy nie sugerować się tą informacją. Dbamy o to, aby produkty były świeże dlatego też gwarantujemy długie daty przydatności.
Opis
- Rodzaj
- Mak biały
- Waga (g)
- 100
Specyficzne kody
Jak pakujemy produkty?
Wszystkie produkty pakujemy w stojące opakowania typu doypack, które można swobodnie otwierać i zamykać wielokrotnie